Tihany látnivalói | Tihanyi nevezetességek
BALATON
   Látnivalók
   Gyerekeknek
   Strandok
   Városok
   Hotelek
LÁTNIVALÓK
   Budapest
   Dunakanyar
   Közép-Dunántúl
   Balaton
   Nyugat-Dunántúl
   Dél-Dunántúl
   Dél-Alföld
   Észak-Alföld
   Észak-Magyarország
 
 Fotó: allpostres.com
> Balaton
Tihanyi félsziget kincsestára
 

A Tihanyi-félszigetet egyedülálló történeti emlékei, tájképi megjelenése, földtani és történeti emlékei, ritka növény- és állatfajai a legszebb és legféltettebb kincsek közé emelik.

 
 
Bencés apátság
Az I. András király által, 1055-ben - a monostor alapításával egyidejűleg - épített háromhajós román csarnokkripta az egyetlen korabeli épségben fennmaradt magyarországi királyi temetkezőhely. A kriptában nyugszik az 1060-ban elhunyt király.

 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum
A múzeum parasztházai a jellegzetes tihanyi épületeket mutatják be: a halászcéh házát, a fazekasházat, egy gazdaházat, a kornak megfelelő berendezésekkel és eszközökkel. A Balaton környékének egyetlen megmaradt halászházában tartotta a céh összejöveteleit, itt őrizték a céh jelképeit képező tárgyakat (céhláda, céhpecsét, céhkorsó). Az épület a tihanyi építkezés stílusának, a vakolatlan bazalt terméskő falazásnak múlt századi egyszerű, csúcsfalas képviselője. Belső tere szobából és füstös konyhából áll, amelyhez fészer csatlakozik. 1934-ig jelen formájában használták. A füstelvezetés egykori megoldatlanságára utal az egyes helyiségek tornácról nyíló külön bejárata. [Pisky sétány 12., Belépő: 300 Ft] 
 
 
Tihany tavai
A tihanyi táj szépségében négy tó játszik fontos szerepet: a Balaton, a Külső-tó és a Belső-tó, valamint csapadékos években a Rátai-csáva. A félsziget mindhárom beltava egykori vulkáni kráter helyén keletkezett, egyszerűen a csapadékvíz összegyűlése révén. Forrás vagy patak nem táplálja, ez magyarázza időszakos kiszáradásukat. A Belső-tó kedvelt horgászterület. A Külső-tó a félsziget egykori vulkánjának főkráterében keletkezett, különösen sok ritka szitakötőfaj él itt. A madarak közül itt is költ a nyári lúd és a barna rétihéja, az utóbbi években pedig vörös gém.
 
 

Barátlakások

Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a XI. - XIV. század között ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket keleti típusú laura-rendszer szerint. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben maradt remetetelep, helyi neve barátlakások. A remeteteleptől nem messze található Tihany egyetlen forrása, amit korábban Orosz kútnak, ma Ciprián-forrásnak hívnak.

 
 
Visszhang és kecskeköröm 
A Kálvária mellett keletre fekszik. A legrégibb balatoni útikalauzban, 1848-ból azt írják, hogy a füredi vendégek Tihanyba kirándulnak visszhangot hallgatni, mert a templom fala a Visszhangdombon gyorsan elkiáltott 15 tagú mondást is tisztán elismétli. A jeles költők által is megénekelt tihanyi Echo az 1960-as évektől fokozatosan gyengült, de szélmentes, csendes időben, különösen este ma is hűségesen ismétli szavainkat.
 
A félsziget alapját a mintegy 100 méterre a felszín alatt húzódó sekélytengeri mészkövek és márgák alkotják, az aljzatra üledékek sorozata települt. E pannon-rétegekben található a "tihanyi kecskeköröm" néven közismert kövület, a Congeria ungula caprae kagyló maradványa.
 
 
Bozsai-öböl

A félsziget délnyugati oldala Sajkodnál és a Bozsai-öböl nádas partja ma is természetes állapotát őrzi. Ritka madárfajok egész sorának nyújt költési lehetőséget, így a nyári ludaknak és a barna rétihéjáknak is. Az emlősök közül a fokozottan védett vidra él itt.


 
Apáti-hegyi levendulás
Északi oldalán látható a helyreállított Apáti-templomrom, jelezve az egykori Apáti település helyét. A hegytetőn egész sor mediterrán-szubmediterrán növény él, köztük a vetővirág, az őszi csillagvirág, megtalálható itt több árvalányhajfaj és a törpe nőszirom is. A keleti oldal szikláin virít a cseh tyúktaréj, a pannon madárbirs és a bokros koronafürt. Itt él a ritka óriás énekes kabóca és a mannakabóca. Déli oldalán található ugyanis a félsziget egykori híres levendulásainak utolsó maradványa. 
 
 
Lóczy-tanösvény
Az eddigiekben részletesen leírt látnivalókon a Lóczy-tanösvény vezeti végig a kirándulókat. Az indulópontja a Sajkod melletti Apáti-templomromnál van, innen az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a csúcs-hegyen keresztül a szarkádi-erdőbe, majd a gejzírmező és az Aranyház érintésével az ősközségbe vezet. Onnan a Kiserdő-tető-Óvár-Barátlakások útvonalon a tihanyi hajóállomásra visz. A tanösvényen 7 megállót alakítottak ki, ezek egy-egy nevezetességhez kötődnek.
 
Még több kép és információ: tihany.hu
 
 
 
balatoni HOTELEK
HOTELEK
   Wellness hotelek
   Hegyvidéki hotelek
   Balatoni hotelek
   Borhotelek
   Gyógyszállodák
   Konferencia hotelek
   Online segítség...
   Városi hotelek
top útleírások:   top hotelajánlatok:   top7hungary.com
Balatonfüred Miskolc-Tapolca wellness hotelek RépceGold Impresszum
Bükfürdő Siófok kastélyhotelek Ráckeve KékDuna Site Map
Eger Sárvár budapesti hotelek Danubius Héviz Felhasználási feltételek
Hajdúszoboszló Budapest hegyvidéki hotelek Zalakaros KarosSpa Partnerek
Hévíz Zalakaros balatoni hotelek Mór Hétkúti Wellness Fotóvásárlás: allposters.com
         
top7hungary.com: internetes utazási magazin. Budapest, Balaton és Magyarország kiemelten. Minden, ami utazás-útleírások, látnivalók, gyógyfürdők, wellness hotelek, wellness hétvégék, belföldi utazási és nyaralási ajánlatok, szállodák, szállások | online szálláskeresés és szállásfoglalás | belföldi utak, programajánlatok