Kecskemét: látnivalók | Kecskeméti Cifra Palota, szállás
DÉL-ALFÖLD
   Látnivalók
   Kirándulóhelyek
   Fürdőhelyek
   Városok
   Hotelek
LÁTNIVALÓK
   Budapest
   Dunakanyar
   Közép-Dunántúl
   Balaton
   Nyugat-Dunántúl
   Dél-Dunántúl
   Dél-Alföld
   Észak-Alföld
   Észak-Magyarország
 
 
Dél-Alföld > Városok
Kecskemét: cifra is meg hírös is…
 

A Városháza harangjátéka minden délben - a város szülötte - Kodály Zoltán egyik dallamát csilingeli.

 
Katona József főügyész - a Bánk bán írója - az ország legszebb városháza előtt halt meg, a szíve vitte el, munkába menet. A hírös Cifra palota egykori kaszinójában meg helyi mágnások játszották el vagyonukat, hogy utána méltósággal főbe lőjék magukat. Amúgy egy életvidám város.
 
 
Majolikás Városháza
A Kecskeméti Városháza klasszicista stílusú, Lechner Ödön tervei szerint építették 1893 és 1897 között. A francia, angol és felvidéki szász városi reneszánsz stílusjegyeit hordozza - a magyar népművészet motívumkincsét megelevenítő falburkoló kerámiával ötvözve. A külső majolikadíszek a Zsolnay-gyárban készültek. Ormán a honalapító Árpád fejedelem szobra, az oromzati részben és a második emeleti ablakok között, a tetőpárkány alatt: Árpád, Zrínyi, Thököly, Mátyás, Szent István relief arcképe látható… A díszterem két fali freskója Székely Bertalan alkotása. Az egyik a Vérszerződést, a másik I. Ferenc József koronázását ábrázolja. A másik két falfelületen történelmünk nagyjainak sorfala… (A bejárattól jobbra eső falfelületen, a vakolat alatt Horthy Kecskeméti bevonulásának ábrázolását rejti.) A díszterem berendezése, bútorzata, hatalmas bronzcsillárja iparművészeti remekek.

A Városháza homlokzatának közepére harangjátékot építettek, napközben, egész órakor 10 dallama közül Kodály Zoltán Háry-szvitje, valamint a Kecskemét is kiállítja kezdetű verbunkja is felcsendül a 32 harangocska által. Ebben az épületben dolgozott 10 éven át ügyészként Katona József. 1830-ban a bejáratnál esett össze, és halt meg. A Városháza előtti emlékkő feliratán ez áll: "Itt hasadt meg a szíve Kecskemét legnagyobb fiának."
 
 
Katona József Színház
A Városházával egy időben épült, a Millenium alkalmára, 1896-ban avatták fel. Hajdan, 1833-tól a Korona Vendéglő (a mai Malom Bevásárló-központ helyén) udvara volt az állandó színjátszóhely. Itt játszotta 1843-ban vándor-színészként - nagy sikerrel - a Lear király bolondjának szerepét Petőfi Sándor. Az épület több nagyszabású film forgatási helyszínéül (Mephisto, Az operaház fantomja, Wagner) is szolgált.
 
 
Bolygóközi séta
Kecskemét főteréről indulva különös bolygóközi túrát tehet a látogató. Űrhajó és szkafander nélkül… Lakatos Pál Sándor szobrászművész a Nap és a naprendszer bolygóinak méret- és távolságarányos makettjeit 3,3 milliárdos kicsinyítésben helyezte el a város főterén. A Nap, a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars a Városháza épülete előtt is elfért, a Jupiter a Hirös Forrás szökőkút mellett, a Szaturnusz makettje a belvárosi Világóra előtt látható, míg a Plutó - arányos távolsága alapján a Planetáriumban búvik meg. Bár utóbbit ma már nem a bolygók közt tartják számon a csillagászok. Az egyedülálló, Naprendszer -túrához hasonló szemléltetés csak Svájcban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban található.

A kecskeméti modell különlegessége, hogy a bolygó-makettek bronzból készült köztéri szobrok is egyben. Az égitestek egy-egy Napot ábrázoló gömb különböző metszetében, egy gránitlapon elhelyezett önálló szobrászati alkotások. A Nap egy 41,8 cm-es bronzgömb, a Föld borsószemnyi, a Plútó egy mákszemnél is kisebb. Ha végigjárja az útvonalat, megtapasztalhatja azt a különös érzést, valójában milyen üres a világmindenség, és mennyire egyedül vagyunk. Hát még, ha abba is belegondol, hogy a legközelebbi csillag makettjét a Föld túlsó oldalán lehetne elhelyezni. 
Fotó: szoborlap.hu
 
 
Cifrapalota
A szecessziós palota a város ékessége, a Rákóczi út sarkán áll. A múlt század elején épült, homlokzatán a lila majolikamezők, valamint a mázas tetőcserepek és a kis kémények a pécsi Zsolnay-gyárban készültek. Eredetileg bérpalotának épült. Földszintjén üzletekkel. Legdíszesebb terme a Pávás terem, egykor a kaszinó dísztermeként működött. Ma a Kecskeméti Képtárnak ad helyet, többek között Mednyánszky László képeivel...
 
 
 
Háromszor is panoráma
Aki fentről akar letekinteni a városról, három magaslat közül is választhat itt, ezen alföldi tájon. A Kossuth téren a Nagytemplom 35 méter magasan lévő körerkélyéről, a Malom Központ emeleti tetőteraszáról hétköznap éjfélig, hétvégén hajnali 4 óráig, és a Benkó Zoltán Szabadidő Központban álló 40 méter magas Vízműdombról. Mind a háromról remek a panoráma.
 
 
Élményfürdő
Hat medence, hatpályás csúszda, mediterrán hangulatú homokos plázs és csónakázási lehetőség várja a strand és a napfény szerelmeseit. Közelében épült egy modern versenyuszoda is. A fürdőben gyermek-, élmény-, aktív strandmedence, valamint 50 méteres úszómedence és három különböző hőmérsékletű termálmedence. A termálvíz az alkáli hidrogénkarbonátos jódos-brómos gyógyvizek csoportjába tartozik, mely különösen mozgásszervi megbetegedések gyógyításában segít. Az élménymedencében pezsgőzóna, vízhenger, vízesés, jacuzzi, pezsgőpad és buzgár. Az aktív strandmedence 70-140 cm-es mélységű. A száguldás megszállottjait 6 pályás csúszdapark szolgálja: ikercsúszda, kamikaze, hidrocső, őrült folyó, feketelyuk és egy 12 méteres indítómagasságú csúszda.
 
 
Kodály Intézet 
A mai vasútállomás épületében 1882-ben született Kodály Zoltán zeneszerző, népzenekutató. A Barátok temploma mögötti sétálóutcában áll a híres Kodály Intézet, amely a Kodály módszert elsajátítani kívánó magyar és külföldi zenetanárokat fogadja.
 
 
Beszélő köntös
E csodás ruhadarab történetét a város jegyzőkönyvében rögzítették 1668-ban, az esemény után 72 évvel. 1596-ban az Eger ellen induló III. Mohamed maga elé hívatta Kecskemét vezetőit. Az elöljárók hihetetlenül bőkezű ajándékot vittek, s a szultántól egy csauszt (őrző törököt) kértek, aki a portyázó csapatoktól megvédelmezheti a várost. Csauszt nem kaptak, de egy köntöst igen. Azzal az útmutatással, hogy ha török háborgatná a várost, mutassák meg a kaftánt. A portyázó török csapatok érkezésekor a szultán tanácsa szerint a bíró magára vette a köntöst. Amikor a katonák közelebb értek, leugráltak lovaikról, és letérdelve megcsókolgatták a köntös szegélyét. A város elöljárója parancsait követték: maradhattak vagy menniük kellett tovább. Hogy a köntös sorsa mi lett, arról nincs hiteles feljegyzés, de Mikszáth Kálmán regényt kerekített a történet köré, A beszélő köntös címmel.
 
Még több fotó és információ: kecskemet.hu
 
 
 

 

dél-alföldi HOTELEK
HOTELEK
   Wellness hotelek
   Hegyvidéki hotelek
   Balatoni hotelek
   Borhotelek
   Gyógyszállodák
   Konferencia hotelek
   Online segítség...
   Városi hotelek
top útleírások:   top hotelajánlatok:   top7hungary.com
Balatonfüred Miskolc-Tapolca wellness hotelek RépceGold Impresszum
Bükfürdő Siófok kastélyhotelek Ráckeve KékDuna Site Map
Eger Sárvár budapesti hotelek Danubius Héviz Felhasználási feltételek
Hajdúszoboszló Budapest hegyvidéki hotelek Zalakaros KarosSpa Partnerek
Hévíz Zalakaros balatoni hotelek Mór Hétkúti Wellness Fotóvásárlás: allposters.com
         
top7hungary.com: internetes utazási magazin. Budapest, Balaton és Magyarország kiemelten. Minden, ami utazás-útleírások, látnivalók, gyógyfürdők, wellness hotelek, wellness hétvégék, belföldi utazási és nyaralási ajánlatok, szállodák, szállások | online szálláskeresés és szállásfoglalás | belföldi utak, programajánlatok