Szigetvár: látnivalók, kirándulás | Szigetvári szállás, fürdő
DÉL-DUNÁNTÚL
   Látnivalók
   Fürdőhelyek
   Kirándulóhelyek
   Városok
   Hotelek
LÁTNIVALÓK
   Budapest
   Dunakanyar
   Közép-Dunántúl
   Balaton
   Nyugat-Dunántúl
   Dél-Dunántúl
   Dél-Alföld
   Észak-Alföld
   Észak-Magyarország
 
 
> Dél-Dunántúl
Szigetvár
 

 A város központja pici, de igazán elbűvölő, a vár pedig ismét egyre izgalmasabb...

 
 
Zrínyi vára
A lovagvárat a középkorban Török Bálint birtokolta, udvarában élt 1541-ig Tinódi Lantos Sebestyén is, a mohácsi csata (1526) után Szapolyai János hadai török segítséggel támadtak rá, de Török Bálint vitézül védekezett, amikor 1541-ben török fogságba esett Buda ostromakor özvegye átadta a várat Habsburg Ferdinándnak.
 
Zrínyi Miklós, horvát bán 1561-ben lett Szigetvár kapitánya,  A várvédő Zrínyi Miklós hőstettét a Szigeti veszedelem eposznak köszönhetően mindenki ismeri,  az ostrom utolsó napjaiban a török szultán meghalt, de a hírt eltitkolták vezérei, nehogy az ostromló sereg elcsüggedjen.
 
A várudvar közepén Szulejmán dzsámija áll benne a Mekka felé tájolt imafülkével és a faltöredékeken látható perzsa-arab nyelvű feliratokkal, a dzsámit a hagyomány szerint 21 nap alatt emeltek az ostrom közben elhunyt Szulejmán szultán tiszteletére - a dzsámihoz szabályos tizennégy-szög alakú minaret csatlakozik, a torony nagy része utóbb leomlott.

A Karavánszeráj Magyarország egyetlen épen maradt török lakóháza, jellegzetes török téglákból épült kétszintes épület, kolostor boltozattal, vagy gyerekek tanultak itt, vagy vendégfogadó lehetett - az épület felső szintjén ma miniatúrák láthatók, az alsó szinten a török hódoltságkori kiállítás található.
 
A várépületek körül kellemes fekvésű, ápolt park zöldell, a kastélyban időszakos tárlatok kapnak helyet, a kitűnő akusztikája dzsámit hangversenyteremként is használják
 
 
Barátság park
A Magyar-Török Barátság Park Szulejmán szultán születésének 500. évfordulóján jött létre,  e helyen állt az Oszmán Birodalom uralkodójának a sátra, amikor 1566-ban ostrom alá vette Sziget várát - Szulejmán két nappal a vár bevétele előtt elhunyt, testét bebalzsamozták és Isztambulba vitték, de a szívét, és a belső szerveit a sátrától egy kilométerre, keletre, Turbékon temették el. 
 
 
Ali pasa dzsámija - templom
Az Ali pasa dzsámiját a törökök kiűzését követően római katolikus plébániatemplommá alakították át, eltüntették az imafülkét, elbontották Ali pasa sírkápolnáját, és előcsarnokkal, karzattal, szentéllyel bővítették, a kupolát Dorffmeister István freskója díszíti, a vár elestét, vagyis Zrínyi és Szulejmán halálát, és a vár visszavételét jeleníti meg.
 
 
Gyógyfürdő
A város szívében álló Szigetvári Gyógyfürdő kültéri hangulata a török kori műemlékeket idézi kupolájával és tornyaival, míg belső terét Zsolnay kerámiaburkolat díszíti, a  strandfürdő, az uszoda, a termálvizes és élménymedencék valamint   gyógyfürdői részleg minden igényt kielégít, s kitűnő szállásokat is találni a közelében.
 
Még több fotó és információ: szigetvar.hu
 
 
 
dél-dunántúli HOTELEK
HOTELEK
   Wellness hotelek
   Hegyvidéki hotelek
   Balatoni hotelek
   Borhotelek
   Gyógyszállodák
   Konferencia hotelek
   Online segítség...
   Városi hotelek
top útleírások:   top hotelajánlatok:   top7hungary.com
Balatonfüred Miskolc-Tapolca wellness hotelek RépceGold Impresszum
Bükfürdő Siófok kastélyhotelek Ráckeve KékDuna Site Map
Eger Sárvár budapesti hotelek Danubius Héviz Felhasználási feltételek
Hajdúszoboszló Budapest hegyvidéki hotelek Zalakaros KarosSpa Partnerek
Hévíz Zalakaros balatoni hotelek Mór Hétkúti Wellness Fotóvásárlás: allposters.com
         
top7hungary.com: internetes utazási magazin. Budapest, Balaton és Magyarország kiemelten. Minden, ami utazás-útleírások, látnivalók, gyógyfürdők, wellness hotelek, wellness hétvégék, belföldi utazási és nyaralási ajánlatok, szállodák, szállások | online szálláskeresés és szállásfoglalás | belföldi utak, programajánlatok